2009. január 28., szerda

Kovászos kenyér

Ezt még én sem készítettem el, de mivel imádom a kovászos kenyereket (ízét, illatát, mindent!!!) felteszem ide ezt a két receptet, hogy inspiráljam magamat, és akkor talán nem sokára illatozó végeredményének képét is mellé tűzhetem majd. :-) (Ami elriaszt tőle az természetesen a hosszas várakozási idő, de szerintem azért majd megküzdök ezzel is egyszer.)

Élesztőmentes rozskovászhoz:

100 g rozsliszt
1 ek folyós méz
1 tk őrölt kömény
1 tk őrölt koriander
1 tk őrölt édeskömény
250 ml langyos víz
rozsliszt a megszóráshoz

Elkészítés:

A rozslisztet a fűszerekkel egy tálba tesszük. A vízzel és mézzel addig kell keverni, míg sima masszát nem ad. Az egészet nagy uborkásüvegbe áttöltjük, és egy tiszta ruhával letakarjuk. Minden 24 órában megkeverjük, és beszórjuk liszttel a tetejét, összesen 72 órát hagyjuk érni. Az érés alatt a kovász térfogata megtöbbszöröződik, és jellegzetes savanykás illata fejlődik ki. Ha az érési folyamat befejeződött, az üveget lezárhatjuk egy csavaros tetővel és hűtőszekrényben tárolhatjuk.
Ha nem használjuk belátható időn belül fel a kovászt, megpróbálhatjuk kíméletesen , nem túl forró helyen megszárítani és porrá törni. Így eltarthatjuk és később újraéleszthetjük, ha langyos vizet teszünk hozzá.

Kovász élesztőmentes fehérkenyérhez :

25 dkg finomliszt
2 közepes burgonya
4 ek. cukor vagy méz
csipet só

Elkészítés:

A burgonyát megtisztítva, kis kockákra vágva kevés vízben megfőzzük, majd összetörjük a lében hagyva. Ha félig kihűlt, hozzáadjuk az édesítő anyagot, lisztet, és vízzel palacsinta sűrűségűre keverjük. Lefóliázva, langyos helyen kb. 3 napig pihentetjük. Kész állapotban a kovász savanykás illatú, kissé buborékos, ekkor kell kivenni a kenyérhez való mennyiséget belőle.(40-45 dkg liszthez -fajtától függően- kb. 2 dl kovász szükséges.)
A kész kovászhoz adhatunk még kb. 2 dkg lisztet, és vízzel újra kikeverhetjük. Ez kb. 1 nap múlva éri el a szükséges erjedési fokot és 5-6 napig hűtőszekrényben tárolható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése